Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 255
Copyright (C) HIX
1999-07-16
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 vadas, bazsalikom (mind)  52 sor     (cikkei)
2 Bazsalikom! (mind)  51 sor     (cikkei)

+ - vadas, bazsalikom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Szakacskak!

>Vadas receptet 
Szerintem mas husfelevel is > marhanyelv pl, vagy nyúl is remek. 

>Hozzavalok: 60 dkg belszin, vagy feherpecsenye, 5 dkg szalonna, 5 dkg zsir,
2 kanal liszt, 1 dl tejfol, 1 dkg cukor, mustar
Pacle, 20 dkg sargarepa, petrezselyemgyoker vegyesen, egy fej hagyma, ecet,
baberlevel > + lehet mustármag 

A hust megtisztitjuk, es a paclevel leontjuk. A pacle a kovetkezokepp
keszul: A zoldseget es a hagymat karikara vagjuk, 1 liter vizben felpuhara
fozzuk egypar szem fekete borssal es soval. Utoljara hozzaontunk 1-2 kanal
20 %-os ecetet, es ezt a levet, nyaron hideg helyen 2-3 napig letakarva
tartjuk, neha megforgatjuk. Elkesziteskor a hust 5dkg vekony csikokra
vagott szalonnaval megtuzdeljuk, megkenjuk fagyos zsirral es a sutoben
felig megsutjuk. Most hozzaadjuk a paclebol a zoldsegeket es keves pacle
hozzaadasaval puhara paroljuk, amig zsirjara sul. A hust kivesszuk belole,
letakarva meleg helyre tesszuk es elkeszitjuk a vadasmartast. A lepirult
zoldsegekhez adunk ket kanal lisztet, azt jol atsutjuk, felengedjuk
paclevel es a martast par percig fozzuk. Egy dkg cukrot barnara piritjuk,
vizzel felhigitjuk es a martasra ontjuk. Izesitonek adhatunk meg hozza
izles szerint par csepp ecetet vagy mustart, es vegul a tejfolt. A hust egy
cm szeles szeletekre vagva, hosszaban a talra helyezzuk es a martast
raontjuk. Csotesztaval vagy zsemlyegomboccal koritjuk a talat. A maradek
martast kulon cseszeben adjuk.


Vadasetelhez az igazi zsemlegomboc a Mamam szerint:))) > az igazi a SOK
zsemlegomboc. 

Kisse kemenyebbre keszitett galuskatesztahoz hozzakeverunk zsiradekban
elozoleg megpiritott 1x1 cm-es kockakra vagott 2-3 db szikkadt zsemlet,
vagy kenyerkockat. (Ez olyan mint a zsirban sutott piritoskenyer, csak a
kockakat kell elozoleg kisutni). Lobogo sos vizbe evokanallal
beleszaggatjuk a gombocokat. Kb 5 percig fozzuk. Egy gombocot felbevagva
meg kell nezni, a kozepe is atfott-e, ha igen kiszedjuk, lecsopogtetjuk. >
vajra szedjük.

bazsalikomos etelek: 
paradicsom, paprika, fot tojás szeletelve egymás moge pakolva, nehanys
kagylot disznek a tetejere, maradek kagylo aprora, sok bazsalikom, egyeb
zoldfuszerek, olivas, ecetes ontettel leontve, hutoben pihentetve. 

bazsalikom finom a csirkemajba, sok hagymaval

csirka, pulyka szeletbe sajt, sonka melle bazsalikom felgongyolve, megsutve.


szendvicsbe, amibe zoldsegek vannak, 

fuszeres vajkrembe sok mas zoldfuszerrel.
+ - Bazsalikom! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sz. Andrea-nak

Csirkenyárs foliaban

2 nagyobb csirkemell, 4 lukullusz paradicsom, husos fustolt szalon-
na, 2 zoldpaprika, 2 fej voroshagyma, 2 evokanal olaj, 1 teaskanal
rozmaring es bazsalikom, so, bors, nyarsak.

A csirkemelleket kicsontozom, lehetoleg ugy, hogy egy darabban
maradjon. 2 cm-es kockakra felvagom, sozom, beborsozom.
A lukullus paradicsomot felkarikazom, a kicsumazott zoldpaprikat,
es a fustolt szalonnat is 2 cm-es darabokra felvagom.
A voroshagymat karikakra vagom.
Az olajban kikeverem a zoldfuszereket, keves sot, borsot. 
Nyarsra, ha nincs hurkapalcara a kovetkezo sorrendben feltuzom
a hozzavalokat: szalonna, hagyma, zoldpaprika, csirkehus, paradi-
csom, szalonna, folytatva mig elfogynak a hozzavalok.
A fuszeres olajjal bekenem a csirkenyarsakat, majd becsomagolom
foliaba. 
Felforrosodott rostelyra teszem egymas melle a csomagokat.
Egyik oldalat 20 percig sutom, majd forditok rajta. 
Sutoben is elkeszitheto. (Ott tovabb kell sutni!)
Csak a tanyeron bontom ki. Hideg martas illik hozza.

Gombas makaroni

Makaroni, gomba, 2 dl. tejfol, 2 zoldpaprika, 1 paradicsom,
4 ek. olaj, petrezselyemzold, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kis fej
voroshagyma, 1 mokkaskanal rozmaring, 1 mokkaskanal ba-
zsalikom, 1 mokkaskanal törött bors, so.

A makaronit megfozzuk sos vizben. Felreteve melegen tartom.
A gombas martast ugy keszitem, hogy a felforrositott olajon
sargara fonnyasztom a voroshagymat, sozom es rateszem a 
megmosott, vekony szeletekre vagott gombat. Torott borssal
meghintem, fedo alatt, sajat leveben puhara parolom. Ha
zsirjara sult, beleteszem a a kis kockakra vagott zoldpaprikat, 
rahintem az osszes fuszert, vegul beleteszem a kis kockara vagott
paradicsomot is.
Fedo alatt addig kell parolni, mig a zoldpaprika uveges nem lesz.
Beleontjuka tejfelt. (Ezzel mar nem kell forralni)
A makaronit ebbe a martasba forgatom bele. Forron talalom.
Talalaskor hintem meg boven a petrezselyemzolddel, tovabba
keveske tejfellel is meglocsolom.

Andrea ha erdekel a ragu lilahagymaval es az olaszos toltott
csirkem, amelyet ugyancsak bazsalikommal keszitek, akkor
ird meg es begepelem.

				Besse
Besse

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS