Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1513
Copyright (C) HIX
2003-06-05
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 kaporleveshez (mind)  20 sor     (cikkei)
2 Konyhai jotanacsok. (mind)  52 sor     (cikkei)

+ - kaporleveshez (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

jo sok 2-3 csokor kaprot nagyon aprora vagunk, 
olajon, esetleg keves vizet adagolva puhara ledinszteljuk
ha minden nedvesseget elfott 1-2 evokanal liszttel megszorjuk, picit megpiritju
k vele, 
felengedjuk vizzel, es sok-sok tejfollel jol osszeforraljuk, izles szerint sozz
uk, 
kis turos nokedli finom hozza levesbetetnek. 

palacsinta
maradek ledaralt paprikascsirkevel (hasonloan a gombapaprikasoshoz) is nagyon f
inom - azt hiszem, ez a hortobagyi husos palacsinta;  

de a sonkaspalacsinta is remek: fott, fustolt sonka ledaralva, nem kell kihagyn
i a szalonnajat sem, lehet egy kicsit csalni parizerrel vagy krinolinnal hozza;
 fel kell lazitani egy kis puha vajjal esetleg, tejfollel, utana lehet izesiten
i borssal, soval, lehet bele is tenni a reszelt sajtbol; ha megtoltottuk a pala
csintakat, akkor retegenkent tejfollel megkenjuk, sajtalla megszorjuk, es jol a
t kell sutni, hogy atforrosodjon, a tetejen meg megpiruljon a sok-sok sajt. 

Ismer valaki magyarorszagon kaphato jo szusi-szakacskonyvet?
+ - Konyhai jotanacsok. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Konyhai jotanacsok.

        Amit a gombarol tudni erdemes!

   A gombat sokan meghamozzak, pedig
       ezzel eppen a fo aromajatol es a
  tapanyagaitol fosztjak meg. Ezert ha nem
nagyon piszkos a gomba, elegendo alaposan
            megmosni, ledorzsolni.
A nyers gombat ne aztassuk, hanem folyo 
vizben mossuk. A gombat csak sertetlen
zomancu vagy jenai edenyben fozzuk, mert
 a serult femedenyben megfeketedik, es
mellekize lesz. A gombat lehetoleg frissen 
kell sutni - fozni, es meg aznap elfogyasztani.
Hamar megfo - megparolodik de ha tul sokaig
        paroljuk megkemenyedik a husa.
A kesz gombabol keszult etelt ne taroljuk meg
hutoszekrenyben sem. Ami megmaradt inkabb
fagyaszuk le. A gombabol keszult etel akarcsak
      a friss gomba, jol turi a fagyasztast.

         Amit a sajtrol tudni erdemes!

Tarolas : Hutve, foliaban. A kemeny sajtok
tovabb elallnak. Ha tulsagosan lehul a sajt,
tonkremegy az ize. Ezert a hutobol erdemes
    kiveni fogyasztas elott egy oraval.
Nem szarad ki a sajt : Ha vekony vajreteget 
kenunk a megvagott feluletere, vagy ha a
sajttartoba egy - kett szem kockacukrot
teszunk. A megszaradt sajtot reszeljuk le,
tegyuk folpackba, es tartsuk melyhutoben. 
Kesobb martasokba, levesekbe keverjuk.
Peneszfoltok : Olykor peneszfoltok keletkeznek
a sajton a hutoszekreny nedvessegtartalma miatt.
Ez nemes sajtpenesz. Nem karos, de akit zavar 
a peneszes reszt nemi rahagyassal vagja korbe.
       Utana nyugodtan fogyaszthato.
Szeleteles : Sajtszeletelovel vagy tompa eletlen 
kessel. Meg a konnyen morzsalodo sajt is 
konnyen szeletelheto ha a kespenget elotte 
               kisse felmelegitjuk. 
Reszeles : Konnyebben reszelheto a kemeny sajt
is, ha a reszelot hasznalat elott megkenjuk etolajjal,
vagy ha a sajtot reszeles elott rovid idore
              melyhutobe teszuk.

  Remelem sikerult e nehany jotanacsal
 megkonyitenem a konyhai teendoiteket.

 Udvozlettel es Tisztelettel : Toth Gabor.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS