Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 550
Copyright (C) HIX
2000-05-23
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Narancs Jam (mind)  10 sor     (cikkei)
2 Edes utazasok I. (mind)  46 sor     (cikkei)
3 szedd magad eper (mind)  10 sor     (cikkei)
4 SOS (mind)  8 sor     (cikkei)
5 zold curry (mind)  23 sor     (cikkei)
6 hoembernek (mind)  12 sor     (cikkei)

+ - Narancs Jam (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udvozollek Benneteket ti furge kuktak es nagytekintelyu szakacsmesterek!
(nevetoszunet :-) )

Ettem mostanaban egy (szerintem eleg jo, St.Dalfour nevu) narancsjambol.
(Ezt nem reklamnak szantam, csak orientalasnak,
hogy szerintem milyen a jo narancsjam (na jo, -dzsem) :-) )

Tud valaki sikeres receptet e targyban? Kérem, ossza meg velem/velunk!

Koszonom & szervusztok:	Gyula
+ - Edes utazasok I. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ismét feltüntem!

A Spektrumon most megy egy sutemenyes sorozat, az edes utazasok. Mivel a
konyha lista manapsag arnyeka onmaganak ezert lekozlom egyesevel a
recepteket



Olasz rizstorta (Torta di Riso)


Hozzavalok
12 dkg rizsliszt
13 dkg finom liszt
5 dkg daralt pisztacia
7 dkg barna cukor
10 dkg feher cukor
22 dkg vaj
2 egesz tojas
7,5 dl tej
16 dkg rizottohoz alkalmas rizs (pl.Vialone nano)
keves so
4 tojas sargaja
1 nagy citrom reszelt heja
2 evokanal darbolt hej nelkuli mandula mandula
1/4 teaskanal fahej
1/4 teaskanal szerecsendio


Az elkeszites modja:
Keverjuk ossze a ketfajta lisztet, a daralt pisztaciat es a barna cukrot.
Adjunk hozza egy tojast es a vajbol 12 dkg-t. Jo alposan gyurjuk ossze, majd
lefedve tegyuk a hutobe legalabb 30 percre. Ez lesz majd a torta alapja.
Forraljuk fel a tejet es a rizst egy kis soval es fozzuk kb. 30 percig, mig
a rizs puha nem lesz, majd tegyuk felre. Ha egy kicsit kihult, keverjuk
hozza a 4 tojas sargajat, 7,5 dkg cukrot, 5dkg vajat, a reszelt citromhejat,
a mandulat es a fuszereket.Vegyuk ki a tesztat a hutobol es nyujtsuk kb. 5cm
vastagra, majd teritsuk egy kivajazott 22 cm atmeroju tortaforma aljara es
oldalara. Nyomkodjuk ujjainkkal bele es potoljuk ki a hianyzo reszeket ugy,
hogy a teszta mindenhol a forma peremeig erjen, majd a rizses tolteleket
boritsuk bele. Olvasszuk meg a maradek vajat, keverjuk jol el benne a tojast
es a maradek cukrot, majd ontsuk a rizs tetejere. Tegyuk 180oC fokra
elomelegitett a sutobe es sussuk kb. 60 percig. Hagyjuk a formaban kihulni.


Tucsi
+ - szedd magad eper (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nem tudja valaki, hogy van-e mar, ill. mikortol , es hol lehet finom epret
szuretelni "szedd magad" akcio kereteben? Bp. kozeleben lenne jo. :-) 
Remlik, mintha a Szentendrei ut mellett regebben lett volna "Erdbeerland"
tabla, de mostanaban nem latom (vagy csak nem figyeltem elegge :-) ). 


Koszi elore is,
Zita
+ - SOS (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Lanyok!

Azonnal segitsen valaki, hogy lehet az agyon borsozott 
etelt ehetove tenni. Tortenetesen ez egy rizseshus akart 
lenni, de megszaladt a bors a kezemben.
Holnapra kellene egy fontos vacsorara feltalalnom.

Segitsen aki tud, konyorgok, Judit
+ - zold curry (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haho,
> 
> Ajándékképpen a fent említett Curry növény palántáját kaptam.
> Ez idáig rendben is volna, meg, megvan neki a jellemző illata is.
> Csakhogy:
> Tudományom szerint, a nevezett egy fűszer-keverék számtalan anyagból, titkos,
 "
> helyi" receptúrák
> alapján összeállítva és nem pedig zöld növény!
> Itt jönne a kérdés, aki e témában jártas, kérem írja meg véleményét, hogyan i
s
> van /most/ ez?

a zold curry levelet valoban nyersen egeszben szoktak indiai etelekbe
tenni, ugy, mint nalunk pl. a petrezselymet.
Amikor elkeszul az a hagymas, fokhagymas, gyomberes piritas, az orolt
fuszerek utan, meg a hus elott szokott a curry level jonni. Szerintem
nagyon jellegzetes es finom izt ad az eteleknek. Talalas elott meg
szoktak az etelre disznek szorni.
Lattam mar tobfele hussal, ill. legutobb en kis rakkal (prown) es
kokusszal csinaltam.
Udv, 
Szilvia
+ - hoembernek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

a kinai konyhat javaslom ismet. Foleg piacon kaphatsz tesztakat, amik nem
buza-liszttel, hanem rizsliszttel keszulnek. A kinai kajak suritve is
kukoricakemenyitovel vannak. 
A mexicoi taco, vagy tortilla, szerintem vastag suru palacsinta is
kukoricaliszttel keszul. Sok-sok parolt zoldseget, vagy chilis babot tehetsz
bele. 
A puliszka kukoricadarabol keszul. Paprikas-szaftos kanallal szaggathatod,
dinsztelt hagymaval a tetejere, vagy juhturoval. De ez sem lehet rossz
edesen sem, olyan rantott-griz modjara.
Most, hogy belegondoltam, nem is olyan egyszeru "liszt" nelkul. A bioboltok
jutottak meg eszembe, pl. a Hunyadi teri piaccal szemben, ahol mindenfele
friss peksuti is van, mindenfele szokatlanbol. Sziasztok.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS