Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1704
Copyright (C) HIX
2004-02-19
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Lasagne (mind)  65 sor     (cikkei)
2 re: hagymaszosz (mind)  17 sor     (cikkei)
3 re: Lasagna (mind)  8 sor     (cikkei)
4 Re: *** HIX KONYHA *** #1703 (mind)  25 sor     (cikkei)
5 re: pizza (mind)  28 sor     (cikkei)
6 donut (mind)  7 sor     (cikkei)

+ - Lasagne (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Vegigbongesztem az igen terjedelmes receptgyujtemenyemet, es osszesen ket
helyen talaltam utalast arra, hogy kell lasagne tesztat otthon gyurni.
Egyaltalan nem bonyolult, de meg Olaszorszagban is ritkan tapasztaltam,
hogy otthon keszitettek volna. Lehet szarazteszta formaban, es
vakuumcsomagolt frisset is kapni minden boltban. 
A "nem bonyolult" persze megintcsak  relativ fogalom. :-) Mert osszesen
liszt, tojas es viz kell hozza. Sot, ha durumlisztbol keszitik (ahogy az
olasz tesztak tobbseget), akkor csak liszt es viz. De kezdo
haziasszonyoknak nem igazan ajanlom, hogy durumbol nekifogjanak a
tesztagyurasnak, mert szinte garantalt a kudarc. Ahogy egy korabbi
hozzaszolasomban is irtam mar, liszt es liszt kozott hatalmas kulonbsegek
lehetnek, igy itt tenyleg csak annyit lehet irni az adott mennyisegu
liszthez szukseges tojas + viz mennyisegere, hogy 'amennyit felvesz'. Azt
pedig csak gyakorlott haziasszony tudja, hogy egy gyurt tesztanak milyen
kemenysegunek kell lenni. A bolti tesztakon biztos lattatok mar a
2-tojasos, 4-tojasos, 8-tojasos feliratot. Ez azt jelenti, hogy 1 kg
liszthez (elvileg...) hany tojast hasznaltak fel. A kevesebb tojasnal
ertelemszeruen vizzel kell potolni a "nedvesseget", hogy egyaltalan
osszealljon a teszta. Ha van kedved es idod, lehet kiserletezni - talan
eloszor egy kisebb mennyiseggel. :-) Pl. 20 dkg liszt es 1 tojas.
Valoszinuleg ebbe is kell majd egy pici viz. Viszonylag kemeny tesztava
kell osszegyurni, majd felorat - orat pihentetni. Ekkor ki lehet nyujtani
(kb. kesfok vastagsagura), es lasagne celjara kb. 10x20 cm-es teglalpokra
felvagni. Lisztezett deszkan ertelemszeruen...  De meg jobb, ha van
tesztanyujto geped (akar kezzel tekeros is), azzal szep egyenletes
vastagsagu tesztat lehet eloallitani. Aztan forro sos vizben kifozod,
ugyelve arra, hogy ne ragadjanak ossze a tesztalapok. Altalaban tiszta
konyharuhara szedik ki, hogy az leitassa roluk a folosleges vizet. Es aztan
johet a retegezes. 
A lasagne leggyakoribb valtozata a paradicsomos husragus. Ez -
keresztmetszetben - igy nez ki: (kiolajozott tepsibe/tuzallotalba rakva)
teszta - husragu - besamelmartas - teszta.... addig ismetled, mig el nem
fogynak a hozzavalok. A tetejere besamel + reszelt sajt kerul. Forro
sutoben kb. 40-50 perc alatt egy nagyobb mennyiseg is atsul. 

Finom a spenotos lasagne is, ehhez a friss spenotleveleket blansirozni kell
(rovid idore lobogo forro vizbe dobni, majd azonnal jeges vizbe attenni), a
besamelbe pedig lehet sajtot keverni (pl. rokfort). NEm feltetlenul
szukseges bele paradicsomszosz, de igen latvanyos a zold-feher-piros
szinosszeallitas!:-) 
Hasonlot csinalhatsz padlizsannal, cukkinivel is. Csak a fantazia szab
hatart. Ehhez erdemes a zoldsegeket karikazni, es egy picit grillezni.  

Nyugodtan szolj vissza, ha ennel pontosabb ragurecepteket szeretnel. 
A paradicsomszoszom receptjet gyorsan becopyzom ide az archivumbol: 
----------------
Egy fej aprora vagott hagymat dinsztelj meg, dobj ra egy doboznyi konzerv
hamozott paradicsomot aprora vagva, a levevel egyutt. (Nyaron termeszetesen
friss paradicsombol kell kesziteni.)  Kb. 10 percig rottyantsd ossze, majd
tegyel bele egy kis konzerv suritett paradicsomot. Meg egy picit fozd, majd
fuszerezd izles szerinti mennyisegu oreganoval, bazsalikommal (nyaron
erdemes frisset hasznalnai ezekbol is), es legalabb 2 gerezd zuzott
fokhagymaval. Garantalt siker. :-)

Ha a dinszteles utan beiktatsz egy muveletet: lepiritasz kb. negyedkilo
daralt marhahust (lehet vegyes marha-diszno is) a hagyman, majd folytatod a
paradicsommal, maris ujabb "sugo"-d, azaz tesztaonteted van. A husosat
azert erdemes kb. feloraig fozicskezni. Lehet sonkaval, gombaval,
zoldsegekkel is kombinalni.
---------------

udv,
Zita
+ - re: hagymaszosz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Van valakinek otlete vagy kidolgozott receptje arra, hogy hogyan lehet 
>otthon, eredeti alapanyagokbol talan meg finomabbra elkesziteni a 
>tavaszi hagymaszoszos tesztat (Knorr vagy Maggi)?

Kedves Katalin,

otletem mindig van. :-) Sajnos ezeket a gyari szoszokat nem ismerem, csak
sejtem, milyen lehet. Aprora vagott hagymat dinsztelsz (ne piruljon!)
olajon v. vajon, par perc mulva keverhetsz bele karikazott ujhagymat
(zoldjevel), vagy poret is. Utana felengeded 1-2 dl huslevessel (lehet
kockabol is), jol osszefozod, majd besurited tejszinnel + etkezesi
kemenyitovel. Fuszerezni lehet borssal, szerencsendioval. Aztan ezt mar
lehet tovabbvarialni: kockazott sonkaval, vagy pl. piros kaliforniai
paprikaval - ha szinpompat szeretnel. :-) 

udv,
Zita
+ - re: Lasagna (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zs.

A lasagnahoz a teszta ugyanoyan, mint a tojasos nyutott teszta, csak nagyobb
lapokra kell eldarabolni. Amennyiben meg finomabbat akarsz csinalni,
elegendo vekony, nem cukrozott palacsintakat sutnod, es azokat rakosgatod
egymasra, kozben megtoltve amivel akarod.

Udvozlettel: Izabella
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1703 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia!

Meg nem probaltam piritani, ido hianyaban, de jo hogy mondod, ma kiprobalom,
ha piritva is keseru marad, visszaviszem. C sak hat ez is ido, es az uzlet,
ahol vettem, nem esik nagyon utba.
De ha  a tied nem hantolt, akkor az lehet keseru, ugyanis az enyemre
kifejezetten ra van irva, hogy a hantolas soran eltunik a keseru iz. na de
nem tunt el:-(((

Majd jelentkezem, mi lett a vegeredmeny. MAsfel Euro volt, nem erdemes
visszavinni, de most mar kivancsi vagyok, mit fognak mondani.

Szia
Vica

> Vica: en is vettem egy csomag szezammagot, nem volt ugyan rairva,
> hogy hantolt, megis borzasztoan keseru. Mit sikerult csinalnod vele?
> Piritva eltunik a keseru iz? Vagy adjam oda a madaraknak..:)
>
> Koszonettel:
> Katalin
>
>
>
>
+ - re: pizza (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!


Koszi mindenkinek a muffin recepteket, remelem a kovetkezo projekt 
sikeresebb lesz, mint az elozoek:))

A hazilagos pizza suteshez lenne par kisebb tanacsom. A Zita altal leirt 
pizzateszta szerintem pontos, en is ugy csinalom, en szoktam a 
tesztaba ket evokanal etolajat is gyurni. Ildiko altal leirt teszta viszont 
nekem kicsit furanak tunik, legalabbis ami a tojast illeti, es a 9 kanal 
liszt szerintem alig 1 pizzahoz eleg.
Nekem 40 dkg lisztbol 4 db kb. 25-30 cm atmeroju pizza szokott kijonni. 
(Meg szoktam enni egy evesre 1 pizzat, bar utana mar semmi nem fer 
belem:)
A fenti tesztamennyiseghez mindenkepp dukal 2-3 teaskanal so. En 
felkemeny tesztat gyurok, a fel ora kelesztes eleg neki, es utana kb. fel 
centisre nyujtom ki. A sutopapiron sutes nagyon meghalalja magat, 
nem kell a leszorodott sajtot kaparasznod. Meg szoktam a teszta 
tetejet is kenni olajjal, es aztan villaval megbokodom parszor. Aztan 
mehet a paradicsomszosz, amihez van egy kulfoldrol beszerzett pizza 
fuszerkeverekem, de mar lattam itthon is lehet kapni. 4 pizzahoz 3 kicsi 
paradicsompure konzervet hasznalok, es nalam a fuszerkevereken kivul 
mindig kerul bele ket evokanal cukor is, de ez izles kerdese. Megkenem 
szosszal, ra a feltetet, sajtot, vegul viszonylag boven meghintem 
oreganoval. Ezt nem szabad lehagyni, oregano nelkul a pizza semmit 
nem er. 200 fokon 15-20 perc sutes eleg szokott neki lenni.

Aniko
+ - donut (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Reklamoznak mostanaban itthon a tv-ben fank suto format, ami igazabol a donut f
orma, lukas, nagy , kicsi meretu sutokkel. Amitol nem fank, hogy nem olajban ke
ll kisutni, hanem ezekben a formakban a sutoben. Igernek hozza recepteket is, m
eg nyomozsokat, de hatezren feluli arert.  Meg mielott elcsabulnek es megrendel
nem: 
nincs valakinek donut receptje? meg lehet sutni ezeket a "fankokat" mondjuk muf
fin sutoben?

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS