Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1343
Copyright (C) HIX
2002-11-29
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 almas pite (mind)  21 sor     (cikkei)
2 vaddiszno (mind)  38 sor     (cikkei)
3 Re: vaddiszmo (mind)  11 sor     (cikkei)
4 Re: vaddisznosag (mind)  1 sor     (cikkei)
5 Re: *** Vaddiszno (mind)  28 sor     (cikkei)
6 Re: Re[2]: Titkos receptek (mind)  8 sor     (cikkei)
7 Tarka receptek / Szarnyasok 3 (mind)  76 sor     (cikkei)
8 kaposzta tolteleke (mind)  8 sor     (cikkei)

+ - almas pite (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Erdelyi almas pite

50 dkg liszt
12 dkg margarin
2 tojassarga(egy feherjet is beleraktam)
15 dkg cukor
1 sutopor
tejfol,amennyit felvesz(kb 1 deci)
2 kg alma-meghamozni es lereszelni,megcukrozni-1/2 oraig hagyni,mig a cukor
elolvad
fahej
ket marek orolt dio-ez el is maradhat

Ossze kell gyurni,ket lapot kinyujtani,az also lapot tepsibe
tenni,megszorni grizzel,
rarakni a kezzel kicsavart almat ,megszorni fahejjal es ket marek orolt
dioval,rarakni a
masik  lapot,megkenni az alma levevel,megszorni kristalycukorral
,megszurkalni villaval es megsutni.

Ildiko
+ - vaddiszno (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

>
> en ugy hallottam a vaddisznohusbol keszult kolbasz/szalami ehetetlenul kemeny
..
>  .
>
> viszont porkoltnek jobban el tudnam kepzelni a vaddisznot....csak epp 20 kilo
ra
> kell par vendeget hivni vagy a maradekot lefagyasztani....

Hat eddig kb 100 an leszunk... eleg sem lesz... de hat azert vannak a
pipik az udvaron... szegenykek ha tudnak mi var rajuk:)

> Vaddisznobol a szalamit es a kolbaszt nem tudom igy ajanlani, ugyanis a vaddi
sz
> nonak van egy betegsege, ami az emberre is atterjed, gyakorlatilag gyogyithat
at
> lan, es halalos!

Egy kedves vadasz ismerosunk azt mondta, hogy NEM lehet/szabad
vaddiszonobol kolbaszt/szalalmit csinalni, mert ferges(?) a husa vagy megferges
edik
(?) azonnal... En ezt nem igazan ertettem... de szo szerint ezt mondta... Mit a
kar
ez jelenteni?

> Ha valaki ilyet akar csinalni, mindenkeppen vizsgaltassa meg a hust allatorvo
ss
> al!!! Elvileg a rekeszizombol szoktak mintat venni, ott a legjellemzobb.

Csak az a problema, hogy az allatnak a hutoben ilyen resze mar nincs... De
maradunk a sultnel es a porkoltnel...
Remelem, hogy nem rontjuk el:)

:)

ORsi
+ - Re: vaddiszmo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia, Konyhasok!
Irjatok:
> tilos hokezeles nelkul fogyasztani,>
1. Igy igaz, trichinella-fertozorrseg iranyaba allatorvossal egy kis mintat
meg kell vizsgaltatni, mert ha valaki ezt a ferget elve megeszi, akkor
nehezen lehet tartosan tulelni. M.o.-n gyakorlatilag minden vadon eloben
elofordul(hat).
2. Minden vadhus elegge szaraz. Ebbe sem art 25-30% zsirszalonna, hogy ne
baltaval kelljen szeletelni...:-o))))
Jo etvagyat:
Tibor.
+ - Re: vaddisznosag (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

a vaddisznobol nem lehet esetleg vadast csinalni?
+ - Re: *** Vaddiszno (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

"HIX KONYHA" > 2002.11.28. 02:30:47-kor írta:

Szia Minyu!

> Bocs, hogy belekotyogok, de tudtommal pont a vaddiszno husa az, amit tilos
> hokezeles nelkul fogyasztani, mert valami eloskodok elhetnek a husaban, ami
> az emberre veszelyes. Jol tudom?
> Majd probalok hozzaerto vadasz emberektol + infot szerezni, de a Ti
> velemenyetekre is kivancsi lennek.
> 
> Minyu

> Eredeti uzenet:
> > Felado :  [International]

> > Vaddisznokolbasz,

En ezeket a recepteket hivatasos vadaszok szakacskonyvebol vettem, tehat hozzae
rto emberek. Egyetlen kikotes, hogy a vadhust minden esetben Husvizsgalo Alloma
son meg kell vizsgaltatni. Bocsanat, hogy ezt nem irtam le, de en ugy gondoltam
, hogy ez termeszetes, mindenki altal koztudott.

Udvozlettel

Eva

    
                 
+ - Re: Re[2]: Titkos receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Rea!
Köszönöm a csoki receptet, ki fogom próbálni.
Remélem hogy nagyon jól fog sikerülni.
Ha valaki véletlenül ismeri az igazi svábszalonna készítésének módját kérem seg
ítsen!
Hálás köszönettel:Csaba

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: server.szemere.sulinet.hu)
+ - Tarka receptek / Szarnyasok 3 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok,

ami kesik, nem mulik! :))

KAPROS CSIRKE
Hozzavalok: kb. 1,5 kg csirke, 2 csirkeleveskocka, 3 db porehagyma, 1 csokor
petrezselyemzold, 5 szem egesz feher bors, baberlevel. A martashoz: 2 evokanal
vaj vagy margarin, 2 ek. liszt, 4 dl husle, 1 tojassargaja, 1 dl tejszin, fel
citrom leve, so, bors, 1 csokor aprora vagott kapor.

Felezzuk el a tisztitott csirket, tegyuk edenybe, ontsuk fel  annyi vizzel,
hogy ellepje. Adjuk hozza a petrezselymet, feherborsot, baberlevelet es a ket
husleveskockat. Forraljuk fel, majd
ovatosan szedjuk le tetejerol a habot. Lefedve fozzuk fel oran at. A
tisztitott porehagymat karikazzuk fel, es adjuk a fott csirkehez ot perccel a
fozes befejezese elott. Szedjuk le a bort a husrol, csontozzuk ki es
szeleteljuk fel. Talalasig tartsuk melegen. Piritsuk meg zsiradekon a lisztet,
ontsuk fel a huslevel, allando kevergetes mellett fozzuk nehany percig. A
tojassargajat verjuk habosra a tejszinnel, majd ontsuk a martashoz. Sozzuk,
borsozzuk, izesitsuk a citromlevel, majd a vegen szorjuk ra a kaprot.
Talalaskor locsoljuk a martast a csirkere, kinal
junk hozza porehagymat es fott burgonyat.
Kavai Ildiko, Bacsszolos

ROPOGOS PULYKASZARNY
4 kozepes nagysagu megtisztitott pulykaszarnyat (kb. 30 dkg darabja),
kulon-kulon jol bedorzsolunk soval, orolt pirospaprikaval, daralt
majorannaval. Ezutan tepsibe helyezzuk (nem kell sem zsir, sem olaj) es
foliaval bebontjuk a tepsit legmentesre. Korulbelul 1 ora hosszat
sutjuk-paroljuk a sutoben, majd a foliat eltavolitjuk, a szarnyakat tejfollel
bekenjuk (ekozben nem vesszuk ki a szarnyakat a tepsibol) es nehany
voroshagymakarikat kozejuk helyezunk, majd visszatesszuk a sutobe, s meg 30-40
perc alatt pirosra sutjuk.
Torok Etelka, Zenta

SOROS CSIRKE
A feldarabolt csirket (pecsenyecsirket) 5 dkg margarinon szep pirosra
megsutjuk. Ezutan raszorunk 1 fej aprora vagott voroshagymat, es 2-3 db
felkarikazott zoldseget, es 1-2 ek. viz hozzaadasaval meg egy kicsit paroljuk.
Ezutan felontjuk 1/2 uveg sorrel, es leboritva a hust puhara paroljuk. Soval,
borssal, Vegetaval, baberlevellel izesitjuk. Ha a leve tulsagosan elfone,
vizzel potoljuk. Amikor a hus megpuhult, kiszedjuk a levebol es belehabarunk
1/2 pohar tejfollel elkevert 1 tojassargajat, es amint ujra forrni kezd,
levesszuk a tuzrol, mert a tojas osszemegy. Belerakjuk a husokat es
burgonyapurevel vagy parolt rizzsel talaljuk. Nagyon konnyen elkeszitheto es
izletes etel.
Zsivanov Szilvia, Peterreve

VOROSBOROS LIBASULT
Hozzavalok: 2 libacomb, 1 libamell, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1
leveskocka, 10 dkg kockara vagott leveszoldseg, 4 kanal olaj, 2 dl vorosbor, 1
kiskanal liszt, 1 kiskanal paradicsompure, 1 baberlevel, szemes bors, so, 2
kanal ecet.

Egy tepsit kikenunk olajjal, beleszorjuk a leveszoldseget, az aprora vagott
hagymat es fokhagymat, ratesszuk a libahust, megsozzuk, megborsozzuk,
megontjuk vorosborral. A leveskockakat 2 dl vizben feloldjuk, ezt is
alaontjuk, melletesszuk a baberlevelet es alufoliaval lefedjuk. A tepsit
sutobe tesszuk, 180 fokra bekapcsoljuk, es korulbelul egy orat paroljuk.
Ezutan a libat attesszuk egy tuzallo talba, es pirosra sutjuk. A visszamaradt
zoldseges levet megszorjuk liszttel, belekeverjuk a paradicsompuret, es jol
beleforraljuk. Ezutan szitan attorjuk. A libat felszeleteljuk, talra rendezzuk
es burgonyapurevel meg a martassal talaljuk.
Ori Julianna, Feketics

ALMAS-KRUMPLIS CSIRKEMELL
A csirkemellet leborozzuk es kicsontozzuk majd a mell mindket felet vekonyra
kiklopfoljuk, sozzuk, borsozzuk es felretesszuk. Kozben almat es krumplit
hamozunk, es mindkettot 1 cm vastag karikakra szeleteljuk. Egy kerek tuzallo
talba retegezzuk a hozzavalokat. Legalulra tesszuk a csirkemellet, ra
almakarikakat, majd a krumplit, amit enyhen megsozunk, majd ismet hus, alma es
krumpli kovetkezik A tetejere egy pohar tejfol es egy tojassargaja kevereket
ontjuk. Lefedjuk, es sutoben keszre sutjuk.
Mikrosutoben a legerosebb fokozaton 25 perc alatt elkeszul.
Tukas Agi, Moravica
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
+ - kaposzta tolteleke (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok! 
Egyszer sutottem mikroban egybefasirot es az borzasztoan lagy volt. Azt gondolo
m, hogy ha sikerul a toltottkaposztat is mikroban megfozni, biztosan annak is l
agy marad a tolteleke. 
A masik otletem, hogy eredemes apritoval, mixerrel szinte pepesre apritani a hu
st, esetleg a hagymaval, fuszerekkel egyutt, attol is lagyabb erzes lesz. 
A kevesebb rizzsel is egyetertek. 
Es a jo bo leben sokaig fozes is segithet a dolgon.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS