Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1353
Copyright (C) HIX
2002-12-10
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Ormánsági töltött káposzta (mind)  46 sor     (cikkei)
2 Kefires süti (mind)  6 sor     (cikkei)
3 ( 13 sor ) (mind)  13 sor     (cikkei)
4 Tarka receptek / Szarnyasok 4 (mind)  87 sor     (cikkei)
5 Pacalleves (mind)  13 sor     (cikkei)
6 lencse indiai fuszerezessel (mind)  17 sor     (cikkei)

+ - Ormánsági töltött káposzta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hozzávallok : 50 dkg sertéshus,10 dkgfüstölt tarja, 2dkg zsir, 15 dkg
rizs , 1 dkg so,
   15 dkg füstölt szalonna. 5dkg vöröshagyma, 20 dkg sertésmáj,
1dkgfokhagyma. 2 
   dkg törött bors , 0,02 dkg majoranna, 1 dkg paprika, 3 db tojás., 1kg
savanyúkápoiszta 
   levél , 2 kg savanyukáposzta  , 12 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 1dkg
paprika, 6 dkg liszt, 
   4 dl tejföl, 0,2 dkg törött bors.
 
        Először megpároljuk a  rizst , de csak félpuhára, s ezért a
megszokottnál kevesebb 
   vizet tegyünk hozzá.
         Az apró kockára vágott füstölt szalonna megsütjük, leszürjük.
Zsírjában megpiritjuk a 
    nagyon finomra vágott vöröshagymát és a borsónyi darabokra vágott májat.
         A sertéshúsból és füstölt tarját ledaráljuk, hozzátesszük a rizst,
a hagymás májat, a
     szalonna töpörtyűjét,  az  osszezúzott  fokhagymát,  sóval, borssal,
majorannával. papri-
     kával  ízesítjük, végül  ráütjük  a  tojásokat. A fenti anyagokat
nagyon jól  összedolgozzzuk.
          húsz darab  kb, egyforma nagyságú  levélre van szükség. Ehhez a
nagyobb leveleket
     kettévághatjuk, illetve két kisebb levélből is  összeállíthatunk egyet,
A levelekre  arányosan 
     elosztjuk a tölteléket. A húst belecsavarjuk  a káposztalevélbe és
egyforma, henger alakú
     töltelékeket formálunk,  két-két  végét ujjunkkal benyomkodjuk.
           A többi káposztát  - ha túl sós - kimossuk.Megfelelő nagyságú
lábosban háromnegyed
     részét szétterítjük,rárakjuk  -nem túl szorosan -  a töltelékeket,majd
tetéjére elrendezzük  a
     káposzta meg maradt részét. Egy külön edényben finomrra vágott hagymát
pirítunk zsírban,
     megszórjuk paprikával ,gyorsan elkeverjük benne,  és  kevés vízzel
felengedve az egészet 
     a  káposztára öntjük. Fedő alatt mérsékelt tűzökb. egy órán keresztül
pároljuk, mig minden
     meg nem puhul.Ekkor a töltelékeket  óvatosan átszedjük egy tiszta
edénybe, az apró káposztát 
     kevés örött borssal ízesítjük, és tejföllel behabarjuk, végül jól
kiforraljuk.
          Tálaláskor a tál aljára tesszük az aprókáposztát, arra a
töltelékeket, tezejére kevés tejföllel 
   és vékony sugárban  ráöntött paprikás zsírral diszítjük.
+ - Kefires süti (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

2 pohár kefir ( a tovűbbiakban a kefires pohár lesz a mércénk)
      4 p. rézesliszt  1,5 p. cukor 1/2 p. étolaj  2 vanilia   2 sütőpor
      1 marék  kókuszreszelék  2  alma reszelve. Az egészet  fakanál-
      lal  összekeverjük.  Margarinnal kikenjük  egy közepes tepsit lisz-
      tezzük,sütjük.Tüprobával ellenőrizzük,hogy kész e . Tetejére csoki
      máz kerülhet. Elállós süti, kivéve ha a család azonnal felnem falja.
+ - ( 13 sor ) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Egy kis helyebítés !!!..
  

          KEFIRES SÜTI


    2 pohár kefir (a továbbiakban a kefires pohár lesz a mércénk )
    4  p. rétesliszt  1,5 p. cukor , 1/2 p. étolaj 2 vanilia,  2 sütőpor
    1 marék kókuszreszelék  2 alma reszelve . Az egészet fakanál-
     lal  összekeverjük. Margarinnal kikenjük egy közepes tepsit lisz-
    tezzük, sütjük . Tűprobával ellenörizzük, hogy  kész e. Tetejére
    csukimáz kerülhet. Elállós süti, kivéve ha a család azzonnal fel-
    nem falja.
+ - Tarka receptek / Szarnyasok 4 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, itt a folytatas!
------------------------------
Udv.: Misi

KAMASZKAJA 4 JO BARATNONEK
Hozzavalok: csirkeszarnyak, 3 dl joghurt, metelohagyma (snidling, so, bors, 5
dkg kemenyebb sajt, mustar.

A joghurtba belekeverjuk a felvagott metelohagymat, a mustart, a reszelt
sajtot, sot, borsot, majd hozzaadjuk a csirkeszarnyakat, es egy oran at
osszeerleljuk. Tuzallo talat kimargarinozunk, beletesszuk a joghurttal egyutt
a szarnyakat. Lefedve 175-200 fokon 20-30 perc alatt keszre sutjuk.
Koriteskent Gabriella modra keszitett cukkinit adunk ehhez a gyors es olcso
ebedhez.
Hozzavalok: 30 dkg cukkini, 1 ek. ecet, 2 tojassargaja, 7-8 dkg vaj, 2 dl
tejfol, 5 dkg reszelt sajt, so, bors.
A cukkini ket veget levagjuk, majd hejahol legyaluljuk, vagy nagyon vekony
szeletekre vagjuk es sos, ecetes forro vizben 2-3 percig fozzuk. Tuzallo talba
tesszuk. A tojassargajat, az olvasztott vajat, a tejfolt, a reszelt sajtot
osszekeverjuk es a cukkinira ontjuk. Negyed oraig forro sutoben sutjuk.
Nagy Gairiella, Temerin

TAVASZI CSIRKE
Hozzavalok: 1 db csirke, 2 evokanal zsir vagy olaj, 10 dkg zoldpaprika, 1
csomo ujhagyma, 15 dkg zoldborso, 20 dkg karol, so, bors, liszt, Vegeta.

A csirket tiz darabra vagjuk, sozzuk, lisztbe martjuk, forro olajban mindket
oldalat pirosra sutjuk, felretesszuk. Ugyanebben az olajban karikara vagott
hagymat piritunk, sozzuk, valamennyi zoldseget hozzaadunk. (En sargarepat is
darabolok koze!) Borsozzuk, Vegetazzuk, izles szerult. Hozzaadjuk az elosutott
csirket, kis viz hozzaadasaval, lassu tuzon puhara paroljuk
Kovacs B. Andrea, Torokkanizsa

BANANOS CSIRKEMELL
Hozzavalok: 4 nagyobb csirkemellfile, so, 2 banan, 8 dkg liszt, 2 tojas, 8-10
dkg zsemlemorzsa, a suteshez olaj.

A csirkemellfileket ovatosan, nehogy kiszakadjanak, teglalap alaku szeletekke
verjuk. Enyhen megsozzuk, mindegyikre egy hosszaban felbevagott banant
fektetunk, feltekerjuk, es fogvajoval rogzitjuk. A csirkemelltekercseket
lisztbe, tojasba, morzsaba forgatva bundazzuk. Vegul 170 fokra beallitott
olajsutoben kb. 6 perc alatt megsutjuk, es jol lecsopogtetjuk.
Milankovity Terezia, Szabadka

GOMBAS-HUSOS ROLAD
Hozzavalok: 500 g vastag retesteszta, 2 nagyobb csirkemellfile, 3 pohar
tejfol, 400 g gomba, nagyobb fej voroshagyma, so, bors, Vegeta izles szerint.

A harom tejfolt osszekeverjuk a soval, a borssal, a Vegetaval es minden
reteslapot kulon megkenunk vele, a legutolso lapra ratesszuk a gombat es a
hagymat, amit aprora vagdaltunk es megparoltunk keves olajon. A csirkemellet
vekony szeletekre vagjuk, Vegetazzuk es borsozzuk, es a lap folso reszere
halmozzuk. Az also reszere a gombat tesszuk, es vegul osszecsavarjuk roladnak
(a gombas felen kezdjuk csavarni). A tetejet megolajozzuk, es 25-30 percig 200
fokon megsutjuk.
Bancsi Erzsebe, Temerin

FOKHAGYMAS-SONKAS CSIRKE
A csirket egeszben hagyjuk. Megtisztitunk 6-7 gerezd fokhagymat, es a csirke
bore es husa koze dugdossuk. Egy darab sonkat (kb. 20-30 dkg) kockakra vagjuk,
es ezt is a bor es a hus koze dugdossuk. Osszetuzzuk fogvajoval, hogy a sonka
es a fokhagyma ne essen ki. A csirket meg megdorzsoljuk fokhagymaval.
Megsozzuk, vegetazzuk es oreganot szorunk ra. Egy nagyobb edenybe rakjuk,
letakarjuk foliaval es sutoben, lassu tuzon pirosra sutjuk.
Belovai Izolda, Torda

TYUK TOLTVE
A tyukot tisztitas utan a hatan felvagjuk, a csontokat kiszedjuk belole, a
szarnyan es a combon kivul, szetteritjuk es a kovetkezo toltelekkel toltjuk:
1/2 kg borjuhus, 1/4 kg disznohus, 5 dkg szalonnat atdaralunk, gombat,
zoldsegzoldjet, voros- es fokhagymat, szojalisztet, tojast, sot es borsot adum
hozza, a tyukba rakjuk es szorosan bevarrjuk, vigyazva, hogy, ki ne repedjen a
bore, majd a kiszedett csonttal es zoldseggel jo levest fozunk. Folia alatt
sutjuk. Kihules utan felvagva talaljuk.
Macskovity Edit,Szabadka

KACSAPASTETOM NAGYI MODRA
Egy kacsa kicsontozott, kockara vagott husat zsirjaval egyutt 3 kockara vagott
voroshagymaval es keves vizzel puhara parolunk. Amikor kezd puhulni a hus,
keves sot adunk hozza. Ha a hus teljesen megpuhult, hozzaadjuk a kockara
vagott majat, ha van tobb maj, az se baj. Ezzel meg rovid ideig dinszteljuk,
nehogy a maj tul kemeny legyen, fuszerezzuk Vegetaval, borssal es izles
szerint soval. Hidegre tesszuk, es amikor megdermedt, ketszer atdaraljuk es
kikeverjuk, hidegen taroljuk, de lehet melyhutobe is tenni. Kenyerre kenheto,
mint barmelyik pastetom.
Farago Ilona, Kishegyes
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
+ - Pacalleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok konyhasok

Sanyi kozolte a plseni pacalleves receptjet. Egy roman szakacskonyv hasonlo
receptet kozol, annyi kulonbseggel, hogy a pacalt egy darabban teszi foni,
es fozes utan csikozza fel, a levet pedig tobbszor megszuri. A vegen pedig
nem rantassal surusiti, hanem 2 tojas sargajat elkeveri 2 ek borecettel vagy
fel citrom levevel, amit felenged levessel, vegul osszekeveri az egeszet.
Csipos paprikat is lehet fogyasztani hozza (aki birja enni).
Felesegem igy kesziti, mivel nem tudom enni a rantasos eledeleket. Igy
nagyon izlik.

Udv
Robert
+ - lencse indiai fuszerezessel (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok! 

Lencse köretként szokatlan füszerezéssel: 

1 1/2 csésze lencsét este megmosunk, beáztatunk
Másnap
a lencset lecsöpögtetve
 1 1/2 csésze kokusztejjel (ha nincs, akkor 2 ek kokuszreszeleket forro vizzel 
leontunk, nacson aprora turmixolunk, kicsi tejszinnel feljavitjuk) 
1/2 szál citromfüvel, 
 feltesszük fözni, kb. 30 perc
Közben keves olajon 
1 aprora vagott hagymat
1 tk kurkumával
1 tk fahéjjal (de mehet nem örölt is) puhára fonnyasztunk, 
összekeverjük a lencsevel, utanasozunk, kicsit hagyjuk összeföni-összeérni. 
A levét el kell, hogy föje, de a lencsenek nem kell szétfőnie.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS