Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1716
Copyright (C) HIX
2004-03-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 piacok + gyumolcsok (mind)  34 sor     (cikkei)
2 re: RE: *** HIX KONYHA *** #1714 (mind)  10 sor     (cikkei)
3 sved tortareceptek I. (mind)  81 sor     (cikkei)
4 KEFIRGOMBA (mind)  7 sor     (cikkei)
5 A,B rizs (mind)  9 sor     (cikkei)
6 re: Re+: Mi hianyzik kulhonban a magyar konyhabol (mind)  11 sor     (cikkei)
7 Re: *** HIX KONYHA *** #1715 (mind)  46 sor     (cikkei)
8 Re:Tamasnak a piacokrol (mind)  28 sor     (cikkei)
9 re:cserepedeny (mind)  25 sor     (cikkei)
10 Re:Re+: Mi hianyzik kulhonban a magyar konyhabol (mind)  10 sor     (cikkei)
11 re: rizs (mind)  8 sor     (cikkei)

+ - piacok + gyumolcsok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Mo-n az altalam jart piacokon meg 2003 nyaran is
>beleszoltak egyes kofak, hogy "majd o ad".  Altalaban ezek utan nem is
>kellett tole semmi, de sokan elfogadjak igy.

Kedves Tamas,
en mindig is Mo-on eltem, de engem is merhetetlenul bosszant ez a
hozzaallas. Sok kofa meg mindig azt hiszi, hogy o tesz szivesseget, ha
kiszolgal. Raadasul erthetetlen is, hisz amig _ket darab_ van valamibol, az
egyik ugyis szebb lesz, mint a masik... Ha legkozelebb Mo-ra jossz, ajanlom
a kelenfoldi kis piacot. Ott mar rajottek a kereskedok, hogy erdemes
valogatni hagyni a vevot. Raadasul nem is dragabbak, mint pl. az uj
Fehervari uti piac, vagy a Lehel. 
Azt is erdekes volt megfigyelni, hogy ezen a piacon egyik nap delutan meg
250 ft-ert vettem banant. Masnap a kozeli Match szupermarketben akcios aron
149 ft-ert adtak a banant. Kineztem a piacra, ott 148-ert volt, egysegesen
minden arusnal. :-))))) Valszeg igy sem volt veszteseges nekik... 

Masik tema:
>a tartossag, szepseg nyer az izzel szemben
Na igen... Nekem is furcsa, mikor a paradicsom meg 6-8 nappal kesobb is
ugyanolyan friss, kemeny. Az ize meg.... :-((( Tenyleg, Fro.-ban van igazi
finom paradicsom? Persze nem most telen, gondolom ilyenkor nalatok is a
holland tipusu ;-) (90% viz + 10% gentechnologia) paradicsomok vannak a
szupermarketekben... 
Almafelekbol mar itthon sincs olyan nagy valasztek, mint gyerekkorunkban.
Sok szupermarketben mar a neveket sem irjak ki. :-( Van zold- sarga- meg
piros alma. Es ha veletlenul megprobalod megkerdezni az eladot, hogy milyen
az ize, akkor: 1. nem tudja; 2. azt mondja, amit hallani szeretnel. Ezert
nem is szabad eldontendo kerdest feltenni nekik. :-) 
Kulfoldi piacok kozul nekem eddig az olasz piacok tetszettek a legjobban,
bar a leirasod alapjan a franciakat is erdemes lenne megnezni egyszer... :-) 

udv,
Zita
+ - re: RE: *** HIX KONYHA *** #1714 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szomoruan olvastam Laci reagalasat Zita levelere. Mert bizony, nagyon-
nagyon igaza van . Attila irasa nem erre a listara valo, hanem  a para, 
vagy moka az igazi helye. 
Es valoban tevtanok dicsoitese talahato Attila leveleben. Pontosan, egy 
csomo butasag. Ne hagyd magad felrevezetni, Laci.
Az eredeti kerdes pedig a mostani bojti idoszakra vonatkozott, ez pedig 
kifejezetten es csakis egyhazi eliras. Ne keverjuk mas, orvosi, es egyeb 
dietakkal. Az dieta, es nem bojt.
Tisztelettel udvozol a mas velemenyu
Gyuri
+ - sved tortareceptek I. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Eloszor is engedjetek meg egy magan megjegyzest: a bojt spiritualis
hatasairol szolo vita engem sem tud annyira megmozgatni, pls, ha van ra mod
valahol mashol folytassatok le! Koszi.

Zita, Ditem: koszi a marcipan tippet, igy megoldodnak a tortasutesi
problemaim, es talan a tobbieke is, ha nekiallnak a most kovetkezo harom
tortarecept valamelyikenek, ugyanis mindegyiknek a marcipan a lelke!:)

Elojaroban annyit, hogy ezeket a tortakat azoknak ajanlom, akik inkabb a
konnyebb tortakat szeretik: azokat, amelyekbol 5-6cm-es szeletet is le lehet
guritani fulladas nelkul. Az elso recept egy sved "etnotorta" (remelem jol
tudom:), Princess torta a neve, es aki eloben szeretne megcsodalni, ugy
tudom az Ikea ettermeben lehet kapni. A masodik szemelyes kedvencem, a
harmadiknak pedig annyi az erdekessege, hogy teljesen tejmentes.

PRINCESS TORTA

1. Teszta
- 3 tojas
- 3 dl cukor
- 1 dl meleg viz
- 3 dl liszt
- 1 es 1 teaskanal sutopor

A kapcsos sutoformat kivajazzuk, kilisztezzuk. A tojasokat a cukorral kemeny
habba verjuk. A robotolas vege fele lassan belecsorgatjuk a meleg vizet
(tovabbra is verjuk a habot!). A sutoporral osszekevert lisztet
reszletekben, ovatosan hozzakeverjuk a habhoz. Szoval tipikus piskotateszta.
Suto also felen 175-200 fok kozott 30 perc sutes. Vege fele mersekeljuk a
homersekletet. Nekem keves volt a 30 perc, szoval bokodjetek a teszta
kozepet lelkesen.

2. Vaniliakrem
- 3 dl tej
- 1 egesz tojas vagy ket tojassarga
- 1 evokanal cukor
- 1 evokanal kemenyito
- 1 evokanal vanilias cukor

A vanilias cukor kivetelevel az osszes alapanyagot osszekeverjuk egy
edenybe. Egy olyanba, amilyenben egy masik fole illesztve goz folott meg
tudjuk fozni a kremet. Kevergessuk, kevergessuk, ha besurusodott ne fozzuk
tovabb! Vegyuk le a kremet es egy alkalmas talban kozepes fokozaton verjuk
fel, amig ki nem hult. A vegen keverjuk hozza a vanilias cukrot.

Ha a teszta kihult, vagjunk belole 3 reteget. Az elsot kenjuk meg
malnalekvarral (nem folyossal), a masodikat vaniliakremmel, a felsot pedig
tejszinhabbal. En 3 dl tejszinbol vertem tejszinhabot par kanal cukorral.
Ugy kenjuk ra a tejszinhabot, hogy az egesz torta ugy nezzen ki, mint egy
bubos kemence.
Na, hat idaig mondhatni semmi extra, most jon a neheze: a marcipan. Vegyunk
nemtom mennyi marcipant, de ha kene mondanom valamit 30-40 dkg-ot mondanek.
Svedorszagban ugyanis meg lehet keszen venni a topot. Egyebkent neonzold
szinure szoktak tradicionalisan szinezni a marcipant, es ez van kinyujtva
kor alakura. Allitolag a marcipant gyurodeszkan sodrofaval is ki lehet
nyujtani. Soha nem probaltam, valoszinuleg mukodokepes, bar akinek van
tesztapreseloje, jol jar. Kb. 2 mm vastagra kell kinyujtani a marcipant, es
24 cm atmeroju torta eseten kb. 35-40cm-es kort fabrikalni belole. Ezt a
topot kell rahuzni az osszerakott tortara felul-oldalt. Az oldalahoz ugy
lehet hozzaigazitani, hogy elore bevagjuk 5-6 helyen 5-6cm-re a marcipankor
szelet, amikor pedig mar a tortan van, akkor kicsit egymas ala illesztjuk a
felesleget. Alul a maradekot pedig levagjuk. Nem tudom mennyire sikerult
ertelmesen elmondani a dolgot, de aki nem erti, az szoljon es megprobalom
meg ertelmesebben elmondani. A vegeredmeny ugy nez ki, mint ez neonzold UFO!
Ha nem lett tul vastag a marcipan, akkor nem nyomja ossze a tortat, a
tetejet meg ki lehet tetszes szerint pingalni.

Magantapasztalatok:
- Nem tudom kinek van hasonlo elmenye, de nalam ez a kemenyitos vaniliakrem
masnapra kicsit "magaba roskadt". Baratnomnek egy tok mas kaja kapcsan
szinten volt a kemenyitovel ilyen tapasztalata. Nem tudom, hogy tobb
kemenyitot kellene belerakni, ha masnapra is marad a tortabol, vagy valami
mas fixalassal probalkozni.
- A tejszinhabra is igaz lehet, hogyha masnap meg marad a tortabol, akkor
lehet, hogy kene egy kis habfixalot adni hozza.
- A cukrozast persze mindenki maganak allitja, de mindenkeppen kalkulaljatok
be a marcipan cukortartalmat.

Folyt. kov.
+ - KEFIRGOMBA (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Piroska!
Van még kefírgombád? Sajnos, az enyém tárolás közben "elmutált" és most rossz í
zű kefírt gyárt. Ha tudnál adni akárcsak egy borsónyi darabot, nagyon megk
öszönném (és érte is mennék, lévén hogy én is kanizsai vagyok).
Üdv: Anna

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: 3e70d78e.dialin.enternet.hu)
+ - A,B rizs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A rizsre vonatkozo eloirast a Magyar Elelmiszerkonyv 2-61 sz. iranyelve 
tartalmazza. Ebben a rizsre vonatkozo minosegi parametereket az 
alabbi linken talalod:
http://www.omgk.hu/ELELM/2/261.html#5

Udvozlettel:
Katlain
+ - re: Re+: Mi hianyzik kulhonban a magyar konyhabol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>A Bleu des Causses ("fennsiki ke'k") sajt valoban tehentejbol van,
>amint azt "servus" (FrO-bol) megjegyzi (s nem birkaebol, mint a
>Roquefort), de a valogatasomban megis fonntartom, hogy a Roquefort-ot
>helyettesitheti (vagy viszont). A valogatas ugyanis teljesen
>szubjektiv volt, `valami kek (azaz "nemes peneszes")' sajtot szantam
>arra a helyre (pontosabban igy szoktam valogatni). Lehetne epp olasz
>Mozzarella is. S bar a Roquefort a "hiresebb" a masik neha csalogatobb.

gondolom az olasz Mozzarella helyett a Gorgonnzolara gondoltal. 

Udvozlettel:  Vegh Izabella
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1715 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Elolvastam megegyszer azt a böjti irast, en sem talalok benne semmi
borzalmasat, hozzateve hogy en ugy kerulok mindenfele egyhazat, hogy csak
nosza:-)))))
A candida gombarol-van egy volt osztalytarsnom, iszonytato migrenek
gyotortek, csak az orvosi ugyeleten tudtak rajta segiteni nagyon sokszor,
mitesszeres volt a bore, stb.... Aztan vegigcsinalt valamifele dietat,amirol
azt mondta, hogy eleg borzalmas es nehez volt,  leszokott a husrol, az
osszes panasza megszunt. Az oreg ugyeletes dokibacsi hivta fel a figyelmet a
korhazban az esetleges okokra. Ugyhogy   en  37 eves koromra eljutottam oda,
hogy nem utasitok semmit se ex katedra el, aha, meghallgatom es kesz... mert
rajottem, vannak erdekes dolgok, ja es a para meg a nem tudom en miben sem
hiszek:-)))) Viszont abban igen, hogy amit _en_ nem tapasztaltam, attol az
meg esetleg letezhet, ha nem candida gomba, akkor valami mas.

udv
Vica


> kedves Zita,
> nagy elvezettel olvasom mindig a hozzaszolasaidat, most viszont irod:
>
> * Kedves Attila,
> * ne haragudj, de nem olvastam vegig az eszmefuttatasodat. Ha
> * nem tunt volna
> * fel, ez egy _KONYHA_ lista!!!!! Ugyan nem moderalt, de ha
> * tovabbra is
> * floddolod hasonlo temakkal, amik leginkabb a PARA listara
> * tartoznak, kell
> * keresnunk valakit, aki vallalja a moderalast. A TIPP-rol
> * mar kimoderaltak
> * Teged, ne akard itt terjeszteni a (tev)tanaidaat, nagyon kerlek!
>
> mar ne is haragudj, de ez kimondottan verlazito hozzaallas
> Attila nagyon kulturaltan es osszeszedetten irt a temarol, es igazan
> nem o tehet rola, ha az altala leirtak nem passzolnak a kereszteny
> egyhazak hivatalos felfogasaba
> kulonosen felhaboritonak tartom a "tevtan"-ra es a moderalasra
> vonatkozo kitetelt
> mi ez, inkvizicio, hogy csak a "hivatalos" tanokat lehet
> hangoztatni...?!!
> az meg plane aranyos, hogy vegig sem olvasod...
> meg kell mondanom, nagyot estel a szememben... :-((
> (most majd megprobalsz engem is kimoderalni...?)
> udv
> L::
>
+ - Re:Tamasnak a piacokrol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Franciaorszagban milyen piacok vannak? ostermeloiek? Itt nalunk a piacon
kizarolag ostermelok arulhatnak, tehat elkepzelhetetlen, hogy mondjuk
banant, narancsot, egyeb egzotikus cuccot aruljanak. Az altalad emlitett
magyar, vagyis budapesti piacokon inkabb viszonteladok arulnak, az teljesen
mas kategoria..... Itt nalunk Grazban is lehet valogatni, de nem nagyon
kell:-)))) A csalas az elkepzelhetetlen, es lefele kerekitenek.

Az ettermet illetoen igazan elarulhatnad, melyik es hol van az, amelyik
elnyerte tetszesedet, cserebe esetleg mi is megorvendeztethetunk valami jo
cimmel.-)))))
A minoseget illetoen kb egyet ertek, osztrak viszonylatban is ilyesmi a
helyzet.

udv
Vica Grazbol


> Ha mar itt tartunk, sajnos a piac szempontjabol is FrO vezet.
> Elkepzelhetetlen a rossz, hibas aru. Elkepzelhetetlen, hogy ne
> valogathasson _akarmit_ az ember a sajat kezevel (kiveve mondjuk ami
> torik, pl. malna, az elo van keszitve, de az also sem rothadt) illetve
> ne valaszthasson. Mo-n az altalam jart piacokon meg 2003 nyaran is
> beleszoltak egyes kofak, hogy "majd o ad".  Altalaban ezek utan nem is
> kellett tole semmi, de sokan elfogadjak igy. Sot, meg mindig gyakran
> probalnak csalni (Obudai, Kolosy-teri, Lehel-, Lagymanyosi piac). A
> francia piacon ilyet nem tapasztaltam, pedig Fro amugy nem kirivoan
> becsuletes orszag.
>
+ - re:cserepedeny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sajtos rakott pulykamell

80 dkg csont nelkuli pulykamell
so
1 mokkaskanal feherbors
6 dkg vaj
15 dkg marvanysajt
1 csomo petrezselyem zold, 1,5 dl feherbor

1. A pulykamellet kisujjnyi vekonyra szeletelem, megsozom,
megborsozom.
2. Egy tuzallo csereptalat jol kikenek vajjal, es a szeleteket felig
egymasra teve sorba belerakom. A kis darabokra morzsolt marvanysajtot
egyenletesen raszorom, es meghintem aprora vagott petrezselyem
zolddel. Raontom a bort, es letakarva kozep meleg sutoben puhara
parolom (kb. haromnegyed ora). Az utolso 10 percben a fedelet
eltavolítom.

3. Koretnek vajon parolt karottat, vagy mas parolt zoldseget adok
hozza.

A testverem bor helyett tejjel szokta elkesziteni, de szerintem borral
pikansabb. :))

Szeretettel J.Zsoka
+ - Re:Re+: Mi hianyzik kulhonban a magyar konyhabol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Tamas!
Nagyon elvezem az osszefoglaloidat, es azt meg kulon nagyon szeretem,
hogy tobben is felvettek a kesztyut, :) es szinten irnak a sajat
tapasztalataikrol.  
Ha ma itt tartunk, szeretnem megkerdezni, hogy
a kocsonya, vagy a toltott sav. kaposzta mennyire letezik nalatok?

Egyebkent en eppen most gondoltam ra, hogy mar 1998. decemberetol
olvasgatlak benneteket. Huseges tipus vagyok. :)
Szeretettel J. Zsoka
+ - re: rizs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok! 
Zita, Aniko! Kinai rizs fozosovel kapcsolatban ha megengedtek egy megjegyzest: 
az a tapasztalatom, hogy csak ugyanannyi viz kell, mint rizs, vagy csak egy pic
ivel tobb. Ha duplaja vizet teszek ra, rizsleves lesz, ami magyar gyomornak eny
hen szolva szokatlan. Azsiaban foleg rizsfozot hasznalnak, amin vonalak jelzik,
 hogy meddig kell a rizset es a vizet tolteni, de azt szoktak mondani, hogy egy
 ujnyival tobb viz kell, hogy ellepje a rizset. Ok tenyleg piritas-olaj, es ize
sites nelkul fozik.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS