Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1722
Copyright (C) HIX
2004-03-10
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 pasta carbonara (mind)  5 sor     (cikkei)
2 re: beszamolo (mind)  13 sor     (cikkei)
3 kinai salata (mind)  10 sor     (cikkei)
4 rantott csirke (mind)  6 sor     (cikkei)
5 re: re: RE: *** HIX KONYHA *** #1714 (mind)  105 sor     (cikkei)
6 Re: USA kostolo (Re+++: Mi hianyzik kulhonban...) (mind)  147 sor     (cikkei)
7 Off (mind)  17 sor     (cikkei)
8 zselatinlap (mind)  9 sor     (cikkei)

+ - pasta carbonara (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Tudja valaki, hogyan kell az igazi pasta carbonara-t elkészíteni? Én eddig
csak a "zacskós" változatot kóstoltam, gondolom az eredeti jobb...
Köszi
Virág
+ - re: beszamolo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

K'sa ugyben megnyugtatlak, itt egy reszlet a Pallas Nagylexikonbol, az
1890-es (!) evek vegerol:
(elnezest az ekezetekert)
Ime:

Kása, őrlött gabonanemüekből (l. Dara és Derce), magokból v. gyümölcsből
készített pépszerü eledel, melynek népies fajai a köleskásából (l.
Köles) készült karimás K. (l. o.), kitoló K., fordított K. stb. A
finomabb konyha rendkivül gazdag kásákban; ilyenek rizs-, dara-,
burgonya-, liszt-, mandula-, dió-, mogyoró-, csokoládé-  citrom-,
narancs-K. stb.

Gyuri
+ - kinai salata (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

sziasztok !

Nagyon megkedveltem a kinai bufekben kaphato csipos kaposzta salatat. ha
valakinek megvan a receptje ( bar nem hinnem hogy tul bonyolult lenne ) es
elkuldene maganba annak nagyon orulnek.

koszi !

udv.
Gabor
+ - rantott csirke (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Abban szeretnek tanacsot kerni hogy hogyan kerulheto el, hogy ne szivarogjon 
ver a rantott csirkebol sules kozben? Kozepes langon sutom, nem frissen 
fagyasztott a csirkecomb. Mi a gond?

Koszonom elore is az otleteket!
Kriszti
+ - re: re: RE: *** HIX KONYHA *** #1714 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Gyuri!

A Teremtő és képviselői által kinyilatkoztatottakat a Para- vagy a vicc-listára
küldenéd :(((((
Gratulálok! Egyszer majd nézz be egy templomba, sok új élménnyel leszel
gazdagabb...

A levelem második részét a múltkor nem fogadta a lista sorlimit túllépés miatt.
Amúgy sem olvasta volna el Kedves Zita, aki komoly tekintélyt képvisel vallási
ügyekben. Hát nézzük:
Ha évtizedek óta tanulsz vallástörténetet, ráadásul egyházi vezető is vagy,
akkor azért le mersz írni olyan dolgokat, amelyeket tényekkel is alá tudsz
támasztani. Én ezeknek a kritériumoknak és paramétereknek megfelelek. Nem
szoktam egyházi rangommal kérkedni, de a Vatikánban csak egy ember van, aki nem
köszön előre (ritkán járok arrafelé, de már előfordult). A könyvtár vezetője.
Magyarországon pedig nincs magasabb rangú egyházi személy nálam. A 
rangot pedig nem vizsgabizottság adta át, hanem nagy nyilvánoság előtt történt
kinyilatkoztatással kaptam. Kb. 4000-ren voltak jelen azokban a percekben a
ferrarai búcsúban. A vatikáni könyvtárostól elkérheted az eset leírását, mert
éppen a katolikusok tettek tanúságot mellettem. Bár nem kértem őket meg rá.
Így hát Kedves Zita, vallási ügyekben és azok történelmi/politikai/gazdasági
hátterének kérdéseiben nem tudsz újat mondani nekem. A szertartások eredetét is
pontosan ismerem. Mielőtt még belekötnél, hogy nem a konyha témájába vágnak a
vallási szertartások, akkor olvasnivalóként a Bibliát ajánlom. De az
Upanisadokból is több és pontosabb iránymutatást kapsz az ételkészítéssel
kapcsolatban, mint a ma oly' divatos szakácskönyvekből.
Az ételkészítés előtt több apró szertartást kell végezni, ami hagyománytisztelő
helyeken beépült a mindennapi életbe. Csak ha nem tudod az eredetüket, akkor ne
m
ismered fel őket. És ha nem ismered fel őket, használni sem tudod azt, amit
nyújthatnak azoknak, akik a főztödből esznek. Ugyanazon növényi alapanyagokból
bárkinél jobb táplálékot lehet készíteni, ha ismerjük a vallási és szertartási
hátterét az ételek elkészítésének. Ugyanis van aki főzi, van aki készíti. Van
aki ételt, van aki táplálékot.
Az orvosok még sehol sem voltak a diétájukkal, amikor a vallások már kötelezően
előírtak böjtöket. Kedves Zita, olvasd el kérlek a Bhagavad-gítát eredetiben, a
Koránt szintén eredetiben (az fordításban sincsen meghamisítva). Az
Upanisadokból pedig amennyit csak bírsz (kicsit nehéz a szöveget értelmezni, de
megoldható). A Bibliát pedig a legrégebbi fennmaradt fordításban, az ó-görögben
olvashatod. Én megtettem.
Ha utánam csinálod mindezt és saját magadon ki is próbálod a ma végrehajtható
böjtöket az eredeti leírás szerint, akkor hitelesen beleszólhatsz a témába. Ha
nem, akkor csak a lufit fújod, majd meghámozod.
 Aki pedig nem is olvassa el a másik regálását, önmagát minősíti.

 Nem könyvekből kell idézni, hanem tapasztalatból cselekedni. Az igazi tudást
 nem lehet leírni, csak megcselekedni.

A böjtről még csak annyit, hogy több ismert jógakönyv fordításában és
korrektúrázásában vettem részt (többnyire nem jelentek meg Magyarországon, itt 
a
bennük foglaltakról nyíltan nem lehet beszélni). Mert tapasztalataim vannak a
témában számosak, így felkértek a közreműködésre.  A hinduk - és főként a
jógijaik - elég jók böjtölésben, akár évekig tudják csinálni. Ugyanez nem
mondható el a magyar keresztény vallások papjairól. Szent Patrik napjára mindig
meghívom őket a mezítlábas 32 km-es zarándoklatra, de eddig még egyik sem mert
eljönni. Teli van egy nagy doboz valamelyik raktárunkban a mentegetőző
leveleikkel. Pedig milyen jókat beszélgetünk közben akár a Krisnásokkal, akár a
z
Írországból érkezettekkel, de még az ortodox zsidókkal is. Mindenkinek jó
alkalom ez a megtisztulásra. Felér egy böjttel. Főleg, hogy igazi böjttel kell
rá felkészülni. Ilyenkor bizony mindenki zsigerből tudja, hogy mi az igazi böjt
.

Ha valaki utánam vagy velem csinálja a 40 napos böjtöket úgy, ahogy Jézus bátyj
a
Ézsau tette (mert én úgy csinálom), az tud miről beszélni. Kedves Zita pedig kb
.
az inkvizíció korában ragadt le vallásilag. A római katolicizmus vezető
szerepének vége van már Magyaroszágon is.
Kedves Gyuri! A keresztény vallások tele vannak tévtanokkal és ez mindenki előt
t
nyilvánvaló, aki egyszer is az elejétől a végéig elolvasta bármelyik Bibliát
bármelyik nyelven. Ha pedig böjtről van szó, akkor igenis helye van a vallásnak
és a vele kapcsolatos ismereteknek a konyháról szóló levelezőlistán is.
A régi könyvekből való idézetekről csak annyit, hogy a médiát eleve nem a hitel
es
tájékoztatásra találták ki. Ezért én is csak a nagyon biztos irodalmakat ajánlo
m
mindig. Pl. a Bibliát. Szakácskönyvnek is jó. Persze ez nem mindenkinek
nyilvánvaló. Sokan inkább imakönyveket olvasnak, abban nincsenek főzéssel
kapcsolatos dolgok...
Herbert Illig írt a történelemről és annak anomáliáiról elég kimerítően, de az
igazi történelemtudósok is sokat tudnak mondani e témában. Ezek a tudósok nem a
Tudományos Akadémián találhatóak, hanem poros irattárakban vagy a terepen.
A népi hagyományokról szóló mai ismereteink erősen függnek a közléi idejében
uralkodó uraságtól és annak írástudó szolgájától.
A hiteles tájékoztatás pedig ott kezdődik, hogy: mit tapasztaltál...
Nem mellébeszélni kell (hogy ez itten kérem szépen a konyha lista és csak
ételről szabad beszélgetni, pedig a fotós listáról sem tiltják ki a
nyelvészkedőket, pedig az moderált is), hanem tapasztalati tényeket felsorolni.
Az eredeti levelem második részében én megtettem, és a forrásokat is megnevezte
m,
ahol a dolgoknak utána lehet nézni.
Az eredeti levelem második -meg nem jelent- részét ha valaki kéri elküldöm
magánba. Akár Zitának is, bár ő úgysem olvasná el...

Ha valakit valóban érdekel a böjt, neki szívesen ajánlok kiindulási alapot
jelentő irodalmat magyar nyelven is.
A néphagyományokat és egyéb show-elemeket pedig meghagyom Zitának.

-- 
Üdvözlettel:
     kiabalo
          
+ - Re: USA kostolo (Re+++: Mi hianyzik kulhonban...) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mostanaban munkassagom jelentos reszet teszi ki a HIX KONYHA, bar
kellemes, de csokkentenem kene (vagy az egyeb teljesitmenyemet is
novelni). Mielott megtennem, ezeket meg hozzateszem. Koszonom az 
ujpesti piac tippjet Topynak, rakerult a Listamra.

Kriszti kanadai beszamoloja pedig megsporolt egy irast, bar nem is
mertem volna igy Kanadarol is ertekezni (ahhoz keveset voltam ott), de
benyomasaimat megerositette, es sok uj erdekesseget is irt. Az ottani
alkoholforgalmazasrol: Toronto lengyel negyedeben szemfulesebbnek
hittem magam ottelo barataimnal, s mikor, horribile dictu, nem volt
bor otthon, ajanlkoztam, hogy hozok, s mar mentem is. A par szaz
meterre kinezett uzlet viszont csak 25 literes adagokban es min. 2-3
honapos hataridore adott bort, azaz csak KESZITTETNI lehetett veluk!
Igy en is az "allamilag erosen felugyelt" boltra kenyszerultem (immar
autoval, a legkozelebbi vagy 4 km), aholis deres fejemet osszehuzott
szemmel neztek a bejarat koruli, mammutfenyo meretu (allami) zsaruk,
hogy elmultam-e 21 eves illetve nem vagyok-e a korozesi listajukon.
Ifjukoru be sem mehetett (egyedul biztos, hogy nem). Kicsit olyan
erzesem volt, mint egyszer regen, amikor Kijevben jartam, aholis az
utcai szegyentablan kiszerkesztettek karikaturaval, nevvel es bunnel a
korzet (rajon) garazdait, pedagogiai okbol. Bent azonban eleg jo
borkinalat volt, sot pincejuk is volt a bolt folytatasakent, meg
"bor-hutoszekrenyek" is.

1. Szokas-e a borravalo ("pourboire") etteremben Franciaorszagban? 

Abban a hitben eltem (sot elek), hogy _altalaban_ nem, azaz
vitatkoznek servus allitasaval, de ezt finomitanom kell. Szamomra a
"service compris", azaz "Araink a felszolgalassal egyutt ertendok" nem
egeszen ugyanaz, mint a borravalo. Szerintem FrO-ban _inkabb_ ez van
az ettermekben, azaz ha a menu 19.50 euro, akkor pontosan annyit
fizetek a vegen, es nem kerekitem meg 20-ra sem. Mivel altalaban
csekkel vagy kartyaval fizetunk, igy ez eleg egyszeru is.  Keszpenznel
is fillerre visszaadnak. Tapasztalatom szemelyes, de most ujra
megkerdeztem, francia kollegaim sem adnak, meg "gasztronomiai"
etteremben sem.  Kerdesemre hozzatettek, hogy "ha minden rendkivuli",
es valami kulonleges elbanasban reszesul, akkor esetleg, de nem ugy
nezett ki, hogy ez tul gyakran tortenne veluk.  Hozzatettek azt is,
hogy a "deliek" (gens du Sud), marmint delfranciak inkabb adnak, meg a
varosiak is talan inkabb, es hogy ez bonyolult es teljesen egyeni.  

A borravalo - szerintem - valami olyasmi, amit a kiszolgalasert
adhatok, ha van kedvem. Ha nincs, nem adok. Am atlagos esetben a
szokas MO-n etteremben megkivanja, Fro-ban nem. Ha minden elsorangu
volt (kaja, kiszolgalas), mint peldaul a hortobagyi Patko Csardaban
(Nyugati kapunal: nagyszeru HARCSAPAPRIKAS) tobbet adok, mint a
szokasos tiz szazalek, de Fro-ban akkor sem adnek. Fro-ban a borravalo
fogalma amugy masutt letezik (bar ritka), pl. a taxikban, ahol szokas,
sot "elvart" borravalot adni, kerekiteni. Szivesen hallanam, milyen
ellenkezo tapasztalaton illetve szokason alapul servus allitasa, s
adnak-e vagy sem mas magyarok (vagy franciak) Fro-ban.  Ki, hol ad
itt, s mikor? Erdekes, masban nem vagyok skot. 

Addig is, megnezten a Web-en, es megtudtam, hogy az internetezok ama
~26% kisebbseghez tartozom, akik soha nem adnak, ~56% csak akkor, ha
kulonleges elbanast kap, es ~17% ad rendszeresen etteremben. Azaz
servus helyesbitese indokolt, koszonom (a folmeres csak korulbeluli). 

Azert lovagolok ezen, nehogy az itteni szokasokkal nem ismeros magyar
turistak a kelletenel tobbet fizessenek, feleslegesen. Itt ne adjanak
borravalot etteremben! Amikor eloszor jartam Fro-ban, megtortent, hogy
a szamlat folkerekitettem, es a pincer az ajtoban ert utol, hogy
visszaadja a kulonbseget. Ezt megerositettek: ha adok, mondani is
kell, ez emberi viszony, es a franciak buszkek is.

2. Hogyan szoktak le gyermekeink a McDonald's-rol az USA-ban?

Agi Texasbol csodalkozik ezen, o nem latja annyira lepukkantnak mint
en (Kaliforniaban meg regebben Washington allamban). Bizonyara igaza
van, marmint hogy ez nem olyan egyertelmu; Texasban nem jartam (sok
masutt sem).  Talan mi epp az atlagon aluli McDonald's-okba mentunk,
talan Kaliforniaban a Burger King meg a mexikoi kajat kinalo
gyorsettermek (Tex Mex-re emlekszem) vezetik a piacot. Mintavetelem
csak magunkat kepviselte, de, mint mondtam, kaliforniai ismeroseink
megerositettek, hogy (kisgyerektelen) kulturember ott sem jar
McDonalds-ba. Persze ezek San Francisco-i dekadensek.  Aginak abban
is igaza van, hogy ugyes kis ajandekokkal kotik oda a gyerekeket. Az
enyeim akkor mar kilenc ev folott voltak, es igy talan mar nem voltak
annyira (vagy epp akkor) szedithetok.  Emellett itt, FrO-ban sokszor
mentunk bizony McDo-ba, elveim es erzekeim ellenere, pontosabban a
gyerekek megkaptak a menujuket, amihez titokzatos, es hetente valtozo
ajandek jart, a szulok meg ehesen vartak, hogy mikor mehetunk haza
rendesen ebedelni.  Szerencsere kinotte'k.  Megegyszer vegiggondolva,
volt ket McDonald's is, ahol a szemelyzet is fasult, csuf emberekbol
allt, a kozonseg pedig kulonosen, azaz nem pirospozsgas kisgyerekek,
hanem merev tekintetu kabitoszeresek; az egyik ilyen a Golden Gate
Park varosfeloli reszen (Oak street fele). Valoszinuleg ez eleg volt 
vedooltasnak (egy ideig).  Amugy az i'ze're is panaszkodtak.

3. Eszti szerint sem jut el Fro-ba a jo magyar ZOLDPAPRIKA. S bizony,
igaza lehet az egyik okban is, szivfajdito volt latni itt a tv-ben (a
kilencvenes evekben) kiborogatott magyar libamajas kamionokat. Sot,
tavalyelott sem engedtek at a spanyol epret a francia parasztok jopar
napig.  Ha itt beragnak a termelok, akkor az jobban faj a lakossagnak,
mint a Mo-i agrartuntetesek. Emellett a magyar Agrar Marketing Centrum
emberei csak igyekezzenek, hogy megis, ide is elerjen a jo magyar aru,
hisz ez a dolguk. Teher alatt no a palma. Befejezesul: 

4.        Nevnapi vacsora

 Ape'ritif: francia szilvapalinka, amugy magyarosan

 1, Osztriga 
        citrom, vaj, ehhez vekonyra szelt barna kenyer, meg
        piritott feher is. A "levet", azaz a benne levo tiszta
        tengervizet tobben megisszuk, van, aki kionti. 
        Hozza (Keknyelu hijan) Bourgogne aligoté (konnyebb, feher,
        szaraz burgundi). 

 2, (Egyik fajta) provence-i salata: paradicsom, zoldsalata-levelek,
        nyers gomba (champignon de Paris, azaz kerti csiperke,
        "sampinyon"), fekete olajbogyo, olivaolaj, citrom. 

 3, Daurade royale, azaz kiralyi dora'do' (foldkozi-tengeri hal, a
        piranha-ra emlekeztet az alakja) sutoben, olivaolajban hagyma,
        apro karikakra vagott repa, gomba, kapor, petrezselyem, so;
        parolt rizzsel. Hozza tokaji furmint (domoszlai). 

 4, Sajtok (a hiresen jo sajtosunktol), ezuttal foleg a kecske
        jegyeben, a birkak kimaradtak: 
        comte', azaz onmaga (kemeny tehensajt)
        tomme de che`vre, azaz tomme tipusu szarazabb kecskesajt
        camembert de che`vre, azaz kecske-c.
        bleu de che`vre, azaz ke'k (nemes peneszes) kecskesajt,
        bleu des Causses, errol mar ertekeztem, "fennsiki ke'k".
        Melle friss kenyer, van, aki diost vesz, en inkabb "pain de 
        campagne"-t, azaz a magyar felbarnakenyerre hasonlito't.
        Hozza jofele Chianti (Classico Riserva), Toszkana e'ke.

 5, Almas-dios retes-csoda batyu, a nevet (s receptjet) sajnos nem
        tudom, de egyenileg keszitett retesek, mint egy kehely, bennuk
        almas, fahejas, dios toltelek (bacskai recept).
        Hozza szamorodni vagy akar aszu dukalna, de egy 2000-es
        nehezebb (es veres) bordoi Chateau Timberlay-t bontottunk
        inkabb, a meg komolyabb tokaji borok maradtak a
        szuletesnapokra (_neha_ kapni Nicolas-nal, de egyenetlenul).
 6, gyumolcssalata (narancs, kiwi, korte, alma, banan) kb. egyidejuleg
        a sutemennyel.

 Kave: a francia etkezes elengedhetetlen kelleke, kb. mint a magyar
kave, azaz majdnem olyan jo, mint az olasz (de nem egeszen); miutan
folszolgaljak, a vendegnek illik kb. feloran belul szedelodzkodnie. 
Keso este is isszak, ennyi kaja utan meg aludni is lehet tole.  Joval
az edessegek es az etkezes utan jon, ebedkor is, azaz nem
becsiesen-magyarosan, a suti melle. 

Udvozlettel     Gaal Tamas
+ - Off (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> A lenyeg, amiert irok az, hogy hamarosan megjelenik
> "ujra" egy allitolag teljesen egeszseges kiegeszito termek,
> egy sportorvos fel oran keresztul mondta, hogy evek ota
> a dietetikai oktatason ennek az egy cegnek a termekeit
> mondja peldanak a diakjainak, merthogy arrol valoban
> tudja, hogy 
> 1. az van benne, amit a dobozr irnak, 
> 2. nincs benne olyan, amit nem irnak a dobozra
> 3. valoban ott gyartjak, amit irnak ra

:)))))))))))))))

Elarulnad melyik ceg az, amelyik ezt allitja magarol,
kivancsi vagyok egyre gondulunk e. 
Termeszetesen csak maganban.

Gabi
+ - zselatinlap (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok! Lelohelyet ugyan lapra nem tudok, de mivel meg sosem lattam, nekem n
em is hianyzik. Narancssargas, talan Lukullus jo nagy papirzacsiban a sutoporok
 kornyeken szokott lenni por azaz granulatum, es teljesen jol mukodik. Folyamat
osan kevergetve, forrositva, folyadekban - pl. joghurtban kivaloan fel lehet ol
dani, kicsit kell allni hagyni, hogy visszahuljon, kicsit kocsonyasodjon. Az eg
eszen hig, folyos tortakremet is osszefogja, Az elejen, mig ki nem kiserletezi 
az ember a neki megfelelo adagot, egy picivel tobbet lehet belole rakni, a bizt
onsag kedveert, semmi baja nem lesz a tortanak. 
Bar csak itt lenne mar a gyumolcsos joghurttorta szezonja!

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS